Používáte nepodporovaný prohlížeč. Upgradujte si prosím na aktuální verzi.
A-tým

Utkání pro Zdendu - semifinále v Poděbradech

Před 16 lety spadla na sledge hokejového reprezentanta a paralympionika Zdeňka Šafránka automobilová konstrukce a upoutala ho na invalidní vozík. Několik let trpěl proleženinami, nepomáhaly ani operace. V loňském roce se problémy vystupňovaly do takové míry, že začal bojovat s proleženinami nejtěžšího stupně, bez silných opiátů nebyl schopný vydržet ani pár hodin a musel se vzdát jakékoliv sportovní aktivity. Mluvil o tom, že mu kosti lezou z těla. V té době byl kapitánem české sledge hokejové reprezentace, měl za sebou účast na třech Olympijských hrách. Sáhl si na dno svých sil, doktoři si nevěděli rady, na speciální vyšetření nebylo dost finančních prostředků. A dokonce přemýšlel i o sebevraždě, od které ho zachránila rodina. Vše rozhýbal až zveřejněný příběh „Reprezentační kapitán, který nikoho nezajímá“.

Spustila se velká vlna solidarity, díky které se Zdenda dostal do těch správných rukou a po nutných vyšetřeních mohl koncem října konečně podstoupit tolik potřebnou operaci. Trvalo celých dlouhých 34 dní, než si mohl konečně sednout. Po 40 dnech v nemocnici se ale vrátil domů, do „nového života“. Vše dopadlo tak dobře, že se počátkem února vrátil do zlínského týmu, kde chce bojovat po boku svých spoluhráčů v play-off, vyloučen není ani návrat do reprezentačního dresu a účast na domácím světové šampionátu v Ostravě!

Mimo sportovní oblast Zdenda ve spolupráci s Českou asociací paraplegiků – CZEPA pomáhá se vznikem specializovaných pracovišť, které by měly pomáhat všem, kteří trpí velkým dekubitem. Tedy proleženinami, které Zdendu málem stály život. A hokejový klub Poděbrady se rozhodl tomuto bojovníkovi věnovat semifinále a podpořit ho v jeho činech. A pomoct můžete i Vy!

Sobotní utkání Zdenda zahájí úvodním slavnostním vhazováním a před zahájením druhé třetiny mu bude předán výtěžek ze vstupného a finančních darů. Až do konce první třetiny bude u kiosku připravena kasička, do které může každý přispět libovolnou finanční částkou.

Přijďte v sobotu na zimní stadion, užijte si hokej a podpořte Zdendu!

Fotogalerie